Składniki:

– 1 jajko,
– ¾ szklanki mąki pszennej,
– ¼ szklanka mleka (jeśli ciasto jest zbyt gęste – można trochę dolać – ciasto musi być dość gęste, tak żeby oblepiło krążki jabłek),
– 1 łyżka cukru,
– 1 łyżeczka cukru waniliowego,
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
– szczypta soli,
– olej do smażenia.

Składniki dokładnie wymieszać – odstawić na chwilę (ok.5-10 min).

Jabłka można obrać ze skórki (ja nie obierałam), wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w plastry o grubości 1,5 cm.

Krążki jabłek obtaczać w cieście i smażyć na dobrze rozgrzanej patelni na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Oleju do smażenia wlewać niewiele, ale musi być – jabłka lepiej smażą się na oleju – są delikatniejsze. Jabłka podczas pieczenia zmiękną. Smakują dobrze na ciepło jak i na zimno posypane cukrem pudrem.

Smacznego!