Jest to jeden ze smaczniejszych serników jakie jadłam.
Mocno czekoladowy, kremowy – w połączeniu z wiśniami smakuje rewelacyjnie.


Ciasto na spód:
– 250 g mąki,
– 100 g cukru pudru,
– 2 jajka,
– 100 g masła,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 3 łyżki kakao.

Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodać cukier puder, proszek do pieczenia, i kakao. Wymieszać. Dodać jajka i wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło – szybko zagnieść ciasto. Wylepić ciastem dół i boki na 3 cm tortownicy o wymiarach 26 cm. Tortownicę uprzednio wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, a  boki wysmarować masłem. Włożyć do lodówki na 30 minut.

Masa serowa:

– 2 żółtka,
– 200 ml śmietany kremówki 30%,
– 1 kg sera z wiaderka (np. Delfiko, Pilos)
– 100 g masła,
– 3/4 szklanki cukru pudru,
– 6 łyżek kakao,
– 2 szklanki rozmrożonych dobrze odsączonych wiśni,
– opakowanie budyniu czekoladowego niesłodzonego w proszku (35 g),
Przygotowanie:
Kremówkę z żółtkami musimy bardzo dobrze rozmieszać (najlepiej trzepaczką). Stawiamy na minimalnym gazie i pod wpływem temperatury doprowadzamy do zgęstnienia – mieszając i uważając, aby masa się nie ścięła pod wpływem zbyt wysokiej temperatury. Masę przestudzamy. Do masy dodajemy partiami ser, cukier puder, rozpuszczone miękkie masło. Wszystko dokładnie miksujemy. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Do masy serowej dodajemy budyń oraz wiśnie (część zostawiamy) i bardzo dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na przygotowany spód. Na wierzch ciasta „wtykamy” pojedynczo pozostałe wiśnie.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Wkładamy do piekarnika na 65-75 minut.
Po upieczeniu pozostawiamy w wyłączonym piekarniku.
Dekorujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą (pół tabliczki) i prażonymi płatkami migdałów.
Smacznego!