Składniki:
Spód:
– 200 g czekoladowych ciastek pokruszonych w malakserze,
– 2 łyżeczki rozpuszczonego masła.

Pokruszone ciastka wyrobić z masłem do konsystencji tzw. mokrego piasku. Masą wylepić dno i boki foremki (ok. 2 cm do góry).

Masa: 
– 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka np. Piątnica,
– 2 jajka,
– 6-7 czubatych łyżek cukru pudru,
– skórka starta z całej pomarańczy,
– 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
– pół szklanki śmietany kremowej,
– sok z połowy pomarańczy,
– opakowanie niesłodzonego budyniu śmietankowego (35 g).

Przygotowanie:
Okrągłą formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dół), a boki posmarować masłem.
Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać ser – cały czas miksując. Po dodaniu całego sera dodać śmietankę – zmiksować, następnie skórkę startą z pomarańczy, sok pomarańczowy, kandyzowaną skórkę oraz budyń w proszku. Wszystko dokładnie wymieszać.
Wyłożyć na przygotowany z ciastek spód.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 75-85 minut. Po upieczeniu wystudzić w wyłączonym piekarniku.

Polewa czekoladowa: 
– pół kubka śmietany kremówki,
– pół tabliczki gorzkiej czekolady.

Śmietanę zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać połamaną na kawałki czekoladę. Rozpuścić. Po kilku minutach masa zacznie się schładzać i gęstnieć. Gęstniejącą polewą udekorować sernik. Można posypać skórką pomarańczową. Dla tych co nie lubią serników z czekoladową polewą (choć do tego akurat pasuje) – można posypać sernik cukrem pudrem.

 

Smacznego!