Składniki:
– 2/3 szklanki mąki pszennej,
– 1/3 szklanki cukru pudru,
– 1/3 szklanki brązowego cukru,
– 2 jajka,
– szczypta soli,
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
– 1 łyżeczka cynamonu,
– 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
– płaska łyżeczka sproszkowanego imbiru,
– 1/3 szklanki oleju,
– 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
– 1/2 szklanki rodzynek,
– 1 szklanka startej marchewki (średnie oczka)
przepis na foremkę 18-20 cm
W misce wymieszać wszystkie suche składniki czyli: mąkę, oba cukry, proszek, sodę oraz przyprawy.
W osobnym naczyniu roztrzepać jajka z olejem.
Do miski z suchymi składnikami wlać roztrzepane jajka z olejem. Dokładnie wymieszać. Dodać marchewkę, orzechy i rodzynki. Wymieszać ponownie.
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Ciasto włożyć do foremki i wyrównać.  Piec przez 40 – 45 minut, aż patyczek po wyciągnięciu będzie suchy. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego!