Pizza jest pyszna. Idealne połączenie smaków: słodkiej cebuli, słonego i delikatnego sera, lekko kwaskowych lecz wyrazistych w smaku jagód i lekko wyczuwalnej nuty tymianku.

 

Ciasto na pizzę (2 małe ok. 20 cm lub jedna duża o średnicy ok. 40 cm):

– 20 g drożdży,
– płaska łyżeczka cukru,
– nieco więcej niż pół szklanki wody.
– 1,5 szklanki mąki,
– 3 łyżki oliwy z oliwek,
– łyżeczka soli.

Drożdże rozkruszyć do miseczki – dodać cukier – wymieszać i poczekać chwilę, aż drożdże się „rozpuszczą”. Dodać ciepłą, ale nie gorącą wodę, mąkę oraz sól. Wyrobić na gładkie ciasto.
Kulkę ciasta posmarować oliwą i odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około pół godziny.

Sos na spód pizzy (tradycyjny pomidorowy zastępujemy – białym serowym):
– kozi camembert (użyłam sera Merci Chef 100 g),
– ok. 1/3 szklanki mleka,
– łyżeczka suszonego tymianku.
Ser z mlekiem rozpuszczamy w rondelku, dodajemy tymianek – odstawiamy z ognia po rozpuszczeniu (sos po ostudzeniu gęstnieje).

Karmelizowana cebula:
– 2 średnie cebule,
– kilka łyżek oliwy,
– pół łyżeczki soli,
– 3 łyżki brązowego cukru,
– 2 łyżki octu balsamicznego (użyłam figowego).
Cebulę zeszklić na oliwie ok. 10 minut. Dodać sól, cukier i dusić na wolnym ogniu jeszcze ok. 5-7 minut. Na koniec dodać ocet balsamiczny i dusić jeszcze 2-4 minuty.

Pozostałe składniki:
– roladka kozia naturalna (użyłam Merci Chef 125 g),
– 1/3 szklanki jagód (świeżych lub ze słoiczka-odsączonych)

Piekarnik nagrzać do 230 stopni (musi być naprawdę dobrze nagrzany).
Ciasto rozwałkować cienko na stolnicy posypanej mąką. Wyłożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polać sosem serowym z tymiankiem, rozłożyć równomiernie karmelizowaną cebulę, kawałeczki koziego sera i jagody. Wstawić do piekarnika.
Piec ok. 11-12 minut.

Smacznego!