Składniki:
– opakowanie ciasta francuskiego,
– 3 małe cukinie,
– 4 średnie marchewki,
– opakowanie sera ricotta 250 g,
– śmietana kremowa 300 ml,
– 1 jajko,
– mała garstka nasion kolendry utłuczonych w moździerzu,
– sól i pieprz.

Przygotowanie:
Ciasto francuskie wykładamy do formy. (Pieczemy z obciążeniem lub bez w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20 minut). Spód powinien być lekko zezłocony.
Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie pasy. Tak samo robimy z marchewką. Pasy cukinii solimy i odkładamy na 15 minut. Cukinia puści wodę. Osuszamy ja na ręczniku papierowym. Ponownie delikatnie solimy.
Na podpieczonym cieście francuskim układamy warstwę ricotty. Na ricoccie układamy paski cukinii w okrąg. Pomiędzy ułożone paski cukinii wkładamy paski marchewki.
Śmietanę mieszamy z jednym jajkiem, solą (ok. jedna płaska łyżeczka), pieprzem i utłuczonymi nasionami kolendry. Masą zalewamy tartę. Staramy się aby śmietana wpłynęła pomiędzy „płatki” cukinii i marchewki.

Temperaturę piekarnika obniżamy do 180 stopni.
Tartę pieczemy ok. 50-60  minut. Ostatnie 10 minut podpiekamy pod funkcją grill.
Smakuje na ciepło i na zimno.
Spróbujcie z sosem balsamicznym 🙂

 

Smacznego!