Przepis na foremkę 22 cm.
Składniki:
– 300 g mąki,
– 200 g zimnego masła pokrojonego w drobną kostkę,
– 100 g cukru pudru,
– 1 żółtko,
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub w zastępstwie kilka kropelek olejku waniliowego),
– 3 brzoskwinie pokrojone w ósemki,
– cukier puder do posypania,
– prażone płatki migdałów (do posypania).
Przygotowanie:
Mąkę, masło, cukier, ekstrakt waniliowy oraz żółtko szybko zagniatamy – tak żeby nie było widać grudek masła – ale nie robimy tego zbyt długo – wystarczy, że składniki się połączą.
Wkładamy kulę ciasta do lodówki mniej więcej na pół godziny (chodzi o to aby zatrzymać uwalnianie się glutenu, który powoduje że ciasto nie jest tak kruche).
W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Formę smarujemy masłem albo wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wyciągamy z lodówki. 2/3 ciasta wałkujemy i wylepiamy dno i boki tortownicy na ok. 2 cm.
Układamy owoce. Posypujemy resztą ciasta jak kruszonką.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45-50 minut.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i prażonymi płatkami migdałów.
Klikam i tu naraz dwa smakołyki. I obiad i deser. Od razu robię sie głodny. Bede musiał zaglądać na stronę po posiłku. Ciasto wygląda przepysznie. Przy najbliższej okazji zapytam degustatora o wrażenia smakowe.K.