Aby zrobić dobre kruche ciasto, nie trzeba sięgać po przepis, tylko skorzystać z jednej prostej zasady, czyli: 3:2:1. Dlatego gdy goście zapowiedzą się godzinę lub dwie przed przyjazdem warto przypomnieć sobie tą prostą zasadę:
300 gram mąki,
200 gram masła,
100 gram cukru.

 

Ciasto kruche można zrobić z większością sezonowych owoców: jabłkami, gruszkami, śliwkami, wiśniami, czy rabarbarem.

Przepis na foremkę 22 cm.

Składniki:
– 300 g mąki,
– 200 g zimnego masła pokrojonego w drobną kostkę,
– 100 g cukru pudru,
– 1 żółtko,
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub w zastępstwie kilka kropelek olejku waniliowego),
– 3 brzoskwinie pokrojone w ósemki,
– cukier puder do posypania,
– prażone płatki migdałów (do posypania).

Przygotowanie:
Mąkę, masło, cukier, ekstrakt waniliowy oraz żółtko szybko zagniatamy – tak żeby nie było widać grudek masła – ale nie robimy tego zbyt długo – wystarczy, że składniki się połączą.
Wkładamy kulę ciasta do lodówki mniej więcej na pół godziny (chodzi o to aby zatrzymać uwalnianie się glutenu, który powoduje że ciasto nie jest tak kruche).
W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 190  stopni.
Formę  smarujemy masłem albo wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wyciągamy z lodówki. 2/3 ciasta wałkujemy i wylepiamy dno i boki tortownicy na ok. 2 cm.
Układamy owoce. Posypujemy resztą ciasta jak kruszonką.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45-50 minut.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i prażonymi płatkami migdałów.

 

Smacznego!