Niedzielne śniadania są najlepsze. Trwają w nieskończoność, są inne niż zwykle i jesz to na co naprawdę masz ochotę. Z reguły robimy omlety z dodatkami, ale czasem mam ochotę posmażyć placuszki lub naleśniki. Tym razem nadszedł czas na francuskie tosty.
Składniki:
– mleko (niepełna szklanka),
– 1 jajko,
– 3-4 łyżeczki cukru,
– 8-10 kromek pieczywa tostowego,
– kilka łyżek masła (najlepiej klarowanego, bo tosty lubią się przypalać, ale na zwykłym też wyjdzie)..
Przygotowanie:
Wymieszaj mleko z jajkiem i cukrem. Rozgrzej masło na patelni. Maczaj w mieszaninie mleczno-jajecznej chleb z jednej i drugiej strony i smaż po kilka minut z każdej strony na średnio rozgrzanej patelni.
Najlepiej użyć masła klarowanego. Zwykłe lubi się przypalać, więc trzeba uważać.
Złociste tosty podajemy na ciepło z ulubionym składnikiem: posypane cukrem pudrem, polane miodem, z dżemem, czekoladą itp., itd.. Ja lubię posypane drobnym cukrem i odrobiną cynamonu z dodatkiem ulubionego dżemu np. jagodowego domowej roboty 🙂