Smakuje świetnie na ciepło jako danie obiadowe z dodatkiem pure ziemniaczanego oraz konserwowych ogórków jak i na zimno. Pieczeń robi się sama. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki (po uprzednim przesmażeniu cebuli, czosnku i szpinaku) i włożyć do naczynia keksowego. Świetnego smaku nadaje pieczeni dodatek brązowego cukru (koniecznie!).
Składniki:
– 1 kg mielonej łopatki (ładny kawałek bez tłuszczu),
– 1 cebula,
– 2 ząbki czosnku,
– olej do smażenia,
– 200 g świeżego szpinaku,
– 5 łyżek keczupu,
– 2 łyżki musztardy,
– płaska łyżeczka startej gałki muszkatołowej,
– 4 płaskie łyżeczki brązowego cukru,
– 80 g płatków owsianych (błyskawicznych),
– 3 jajka,
– ok. 2 płaskie łyżeczki soli,
– pieprz.
pieczemy w keksówce o wymiarach 32 cmx12
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno posiekać – przesmażyć na oliwie. Odłożyć. Na tej samej patelni poddusić szpinak. Odłożyć, dobrze odsączyć i drobno posiekać.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Do mięsa dodać podsmażoną cebulę i czosnek, jajka, keczup, musztardę, sól, cukier, płatki owsiane, gałkę muszkatołową i posiekany odsączony szpinak. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę włożyć do keksówki, wygładzić powierzchnię. Piec przez około godzinę.

 

 

Smacznego!