Składniki na około 12 sztuk:
składniki suche
– jedną i pół szklanki mąki razowej żytniej
– pół szklanki brązowego cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki przyprawy do piernika
– 1 płaska łyżeczka cynamonu
składniki mokre
– 2/3 szklanki mleka
– 100 gram rozpuszczonego i ostudzonego masła
– 2 jabłka starte na tarce o grubych oczkach
– 2 jajka
– 2 łyżeczki miodu
W jednej misce mieszamy składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika. Jabłka ścieramy na tarce z dużymi oczkami. W drugiej misce mieszamy mokre składniki (jajka należy dobrze rozmieszać widelcem) i dodajemy do nich starte jabłko, mleko oraz rozpuszczone masło. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy. Nakładamy do foremek wypełnionych papilotkami prawie do samej krawędzi, bo ciasteczka nie wyrastają bardzo mocno. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.