Stając się kimś innym, mogę uwolnić się od wszystkiego. Ale dokądkolwiek zmierzałem, zawsze pozostawałem taki sam. To czego ci brakuje nigdy się nie zmienia. Może się zmienić otoczenie, ale wciąż pozostaję tą samą niekompletną osobą. Nęka mnie głód którego nigdy nie zdołam zaspokoić. Myślę, że moją osobowość najlepiej definiuje właśnie ten brak…(…) H. Murakami, Na południe od granicy, na zachód od słońca.
Pieczone jabłka to naprawdę prosty i nieskomplikowany deser. A przy tym zdrowy.
Jego przygotowanie trwa chwilę. Najwięcej kłopotów może sprawić nam wydrążenie jabłek, ale warto zaopatrzyć się w mały nożyk i łyżeczkę. Nożykiem wycinamy otwór, a łyżeczką wydrążamy środek. Nie za bardzo – bo samo jabłko poza nadzieniem też jest w tym deserze ważne. Gdy jabłka nie stoją prosto – delikatnie odcinamy nożem dół. Staramy się wybrać jabłka jednakowej wielkości. Jabłka można nadziać naprawdę dowolną mieszaniną bakalii – trudno podać najlepsze proporcje – składniki miesza się wg uznania. Ja lubię jednak jak coś chrupie na wierzchu dlatego polecam dodatek płatków owsianych i zrobienie kruszonki, którą można jabłka nadziac.
Składniki:
– 6 niewielkich jabłek,
nadzienie:
– ok. 1/3 szklanki płatków owsianych,
– 2 łyżki masła,
– 2 łyżki drobnego brązowego cukru,
– 2 łyżki mąki,
– garść rodzynek (kto nie lubi można pominąć),
– garść posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie),
– płaska łyżeczka przyprawy do piernika.
Składniki na nadzienie zmieszać ze sobą do uzyskania kruszonki. Masą nadziewać wydrążone jabłka zostawiając na górze czapeczkę z kruszonki. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut, (aż góra ładnie się zbrązowi. Podawać ciepłe.