Zasadniczo zima to czas karnawału, melanży, prywatek, domówek, posiadówek, biforów i afterów.
A że zasadniczo zależy nam na jak najlepszym wyglądzie, bowiem takie jest odwieczne prawo kobiet w piątkowy lub sobotni wieczór, kiedy stajemy na rzęsach, aby wbić się w postświąteczno-sylwestrowym czasie w najlepszą i nie wiedzieć czemu skurczoną w ciągu ostatnich miesięcy kreację, staramy się zagłuszyć wewnętrzny głos, który dopomina się o porcję dodatkowych, zimowych kalorii.
Jednak moje myśli nie poprzestały na tych popularnych, zadomowionych u nas frykasach, tylko lotem swobodnym mijały luizjańską jambalayę (czyli ryż smażony z dodatkami w postaci cebuli, czosnku, pomidorów, ryb, skorupiaków, kurczaka), gambo (mocno doprawiony bulion z dodatkami warzyw, skorupiaków i kurczaka), unosiły się chwilę nad cobblerem (rodzaj zapiekanego z owocami ciasta), który już zawsze kojarzyć mi się będzie ze sceną z Rzezi Polańskiego z Kate Winslet. Przeszybowały nieobojętnie obok puszystego jak niebo sernika nowojorskiego, z wyraźną ochotą spojrzały na limonkowe ciasto z Key z Florydy, dłużej zastanawiając się nad kanapką Rubena (z kiszoną kapustą, serem, konserwową wołowiną, i sosem z musztardy rosyjskiej lub tysiąca wysp), aż wreszcie spokojnie dotarły i wylądowały bez zakłóceń nad makaronem z sosem z masła orzechowego.
Gdybym nie była sobą życie byłoby prostsze i mniej ekscytujące zapewne, ale, że jestem sobą, połączenie makaronu z sosem z masła orzechowego podekscytowało mnie tylko przez chwilę, ale na tyle mocno, żeby energia tej ekscytacji pozwoliła mi przystąpić do działania.
Składniki:
– ugotowany al dente makaron dla dwóch osób,
Sos:
– 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę,
– 1 łyżeczka masła i łyżka oliwy,
– 3 łyżki masła orzechowego,
– 2 łyżeczki sosu sojowego,
– 1/2 szklanki mleka,
– sól i cukier do smaku.
Przygotowanie:
Cebulę przesmażyć na patelni na szklisto na maśle i oliwie. Dodać masło orzechowe, sos sojowy i mleko. Doprowadzić do zagotowania i chwilę gotować (3 minuty) na wolnym ogniu. Doprawić solą i cukrem do smaku. Wymieszać z gorącym makaronem ugotowanym al-dente.
Ten artykuł czytałem stojąc przed wyborem najlepszego masła orzechowego! Amerykanie jak zawsze muszą mieć dużo wszystkiego! I dobrze bo lepiej wybierać z kilkuset niżeli z kilku:)
http://www.womansday.com/food-recipes/cooking-tips-shortcuts/best-peanut-butter-brands#slide-1