Kiedy późną nocą odprowadzani do domu przez naszą znajomą i psa, który krótko przedtem musiał dzielnie wytrzymać sesję zdjęciową rodem z oskarowej gali, obserwowaliśmy szron na szybach samochodów, nikt z nas nie przypuszczał, że zaledwie 10 godzin później wyciągniemy leżaki i zaliczymy pierwsze opalanie tej wiosny z drzemką w tle.

To popołudnie zatrzymało nas w rynnie weekendowej sinusoidy, której przyjemna cisza i ciepłe rozgrzane powietrze sprawiło, że nie mogliśmy wdrapać się z powrotem na górę i tak naprawdę wcale nie chcieliśmy.

Dziś polecam jedne z najsmaczniejszych kokosanek. Jak stwierdziła moja mama są to najlepsze ciastka jakie ostatnio jadła. Chrupiące na zewnątrz, lekko wilgotne w środku, kuszą zapachem białej czekolady i kokosa. No i bardzo proste w przygotowaniu – wystarczy posiekać czekoladę, wymieszać składniki, uformować ciastka i upiec.

Składniki:
– 250 g wiórków kokosowych,
– 200 g (szklanka) cukru pudru,
– 100 g masła roztopionego i ostudzonego,
– 2 średnie jajka, roztrzepane dokładnie widelcem,
– 80 g (ok. 3/4 tabliczki) dobrej jakości białej czekolady posiekanej,
– pół szklanki żurawiny,

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Dużą blachę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym.
W misce wymieszaj wiórki kokosowe, cukier puder, roztopione i przestudzone masło oraz jajka. Dokładnie wymieszaj. Dodaj pokruszoną czekoladę oraz żurawinę.
Formuj ciastka nakładając do dłoni masy o wielkości trochę większego orzecha włoskiego i układaj na blasze lekko dociskając. Bardzo ważne jest zachowanie przynajmniej 4 cm odstępów. Ciastka rozlewają się i spłaszczają podczas pieczenia.

Piecz ok. 20-25 minut, aż wierzch zrobi się złoty.

Po upieczeniu ciastka zostawić na blasze i po ok. 15 minutach przełożyć na kratkę.
Smakują najlepiej jeszcze ciepłe, ale zachowują świeżość długo przechowywane po ostudzeniu w szczelnym słoju. Na zewnątrz chrupiące, w środku miękkie i lekko wilgotne. Biała czekolada jest wyczuwalna i dodaje dodatkowej słodyczy, idealnie komponuje się z wiórkami kokosowymi, żurawina przełamuje słodki smak swoim lekko kwaskowym smakiem. Przepyszne. Polecam.

 

Smacznego!