Przyznajcie sami, że jedzenie posiłków w dobrym towarzystwie sprawia że wszystko smakuje dwa razy lepiej. Całe szczęście, że w pracy obok siebie mam osobę, która wyznaje dokładnie taką samą zasadę. Kiedy widzę jak rano wcina drożdżówkę z piekarni Zagrodnicza, rozkoszując się dosłownie każdym kęsem, myślę sobie: dzięki ci o panie za to, że siedzi obok mnie! Nie ma dnia żebyśmy nie omówiły choćby jednego przepisu, nie dzieliły się masłem, bułeczkami, otwartym słoikiem nowo testowanego malinowego dżemu, nadziewaną czekoladą o nowym, nieznanym dotąd smaku, upieczonymi dzień wcześniej ciasteczkami, dzień wcześniej przygotowaną pastą, nową ulepszoną wersją sałatki, czy porcją zapiekanki z kaszy jaglanej. Pudełeczka wypełnione nowymi wersjami zapiekanek, świeżo wypłukaną i zawiniętą w folię rukolą, ciepłymi omletami, chrupiącymi razowymi ciasteczkami, towarzyszą nam od poniedziałku do piątku w pociągach, busach i autobusach, przewożone w te i wewte w drodze do i z pracy. Przyjeżdżają pełne i wyjeżdżają puste. To, ile frajdy sprawia nam rozkoszowanie się ich zawartością wiemy tylko my. Kiedy słyszę, że na drugiego rożka zawsze znajdzie się miejsce, życzę każdemu takiego towarzysza. Takiego, który nie liczy kalorii, nie rozmawia o dietach, docenia smak wszystkiego czego próbuje i jest prawdziwym smakoszem z krwi i kości. Dziękuję Ekscelencjo za inspirację do zapiekanki jaglanej. Jest naprawdę pyszna. Jakby to powiedzieć? „Czuję błogą radość w trzewiach” : )



Składniki: (na 3,4 osoby):
– 3/4 szklanki kaszy jaglanej,
– 1 czerwona papryka,
– pół pęczka natki pietruszki,
– ok. 10 średnich pieczarek,
– 200 ml śmietanki płynnej 18% (lub kremowej 30%),
– ok. 150 g startego żółtego sera,
– sól i pieprz,
– ok. 20 klopsików.

Składniki na szybkie klopsiki z mielonego mięsa:
– 500 g mielonego mięsa z indyka (może być też z łopatki lub wieprzowo-wołowe, ale musi być chude),
– 4-5 łyżeczek przyprawy gyros,
– 2 łyżeczki przyprawy maggi w płynie,
– 2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki,
– 3 łyżki tartej bułki,
– jajko,
– kilka łyżek oliwy do smażenia.

Przygotowanie klopsików:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy dokładnie i formujemy mini-klopski (mniejsze niż orzech włoski). Smażymy na średnio rozgrzanej patelni, co 3-4 minuty obracając, łącznie przez około 15 minut. Po usmażeniu wykładamy na papierowy ręcznik.

 

Przygotowanie zapiekanki.
Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem na drobnym sicie i przepłukujemy bieżącą wodą. W osobnym naczyniu zagotowujemy osoloną wodę i wsypujemy kaszę. Gotujemy ok. 20 minut. Odsączamy.
Paprykę kroimy w kostkę i przesmażamy, aż zmięknie na patelni z łyżką oliwy. Delikatnie solimy i odkładamy na bok.
Na tej samej patelni przesmażamy pieczarki, dodajemy śmietanę i gotujemy jakieś 5 minut od zagotowania się śmietanki, na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ugotowaną kaszę mieszamy z posiekaną natką pietruszki i przesmażoną papryką.
Wykładamy do żaroodpornego naczynia. W kaszę wtykamy usmażone klopsiki.
Całość zalewamy sosem śmietanowo-pieczarkowym. Posypujemy tartym, żółtym serem.
Zapiekamy około 30-35 minut – ostatnie 10 minut pod grillem, aby ser lekko się zrumienił.

Smacznego!