Jest kilka powodów, aby zamiast rurek z kremem i pączków z lukrem jeść razowe ciasteczka:
1. post
2. zmiana garderoby na wiosenną (dlaczego spodnie z zeszłego sezonu są tak ciasne w pasie?)
3. zapobiegnie spadkom i wahaniom poziomu glukozy, która dopada nas permanentnie w pracy, dokładnie w tym momencie, gdy złośliwy ochotnik rzuci w eter mimochodem, że wybiera się właśnie do cukierni i może ktoś ma ochotę na coś słodkiego.
4. mocne postanowienie, iż w tym roku jednogłośnie zostanie się obwołaną miss bikini wybrzeża bałtyckiego (lub jakiegokolwiek innego), a pareo czy szorty będą leżały głęboko na dnie wakacyjnej walizki.
Znam takich, którzy omijają to w sposób zgoła inny. Chcąc być fair wobec siebie i swojego sumienia, trzymając się swojej żelaznej i nienaruszalnej zasady dopuszczają kilka wyjątków. Zaliczają się do nich m. in: banany, mandarynki, owocowe jogurty, płatki owsiane i kaszka manna instant, ciastka petit-beurre, ciasteczka z płatków owsianych, razowe i przede wszystkim orkiszowe. Całkiem się z tym zgadzam. Pewne odstępstwa od reguły po prostu muszą być akceptowalne.

Ciastka są bardzo dobre, zawierają naprawdę niewielką ilość cukru (który z powodzeniem można zastąpić miodem). Bardzo dobrze się przechowują. Czekoladę można zastąpić rodzynkami lub żurawiną. Sprawi to, że są będą mniej słodsze niż z czekoladą, ale wyjdzie im (i nam) to tylko na zdrowie.

(Przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com (z modyfikacjami) Razowe ciasteczka z płatkami owsianymi i czekoladą )

Składniki:
– 120 g miękkiego masła,
– 70 g drobnego brązowego cukru,
– 1 jajko,
– 100 g płatków owsianych,
– 140 g mąki razowej,
– pół łyżeczki proszku do pieczenia,
– 250 g czekolady zastąpiłam dwiema garściami rodzynek.

Przygotowanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Dodać jajko i ucierać dalej. Dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszać. Z masy lepić małe kulki wielkości mniejszego orzecha włoskiego i formować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia spłaszczając je łyżką lub widelcem (raczej nie rozlewają się podczas pieczenia – należy je więc odpowiednio spłaszczyć).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut (w oryginale jest 15 minut, ale to kwestia piekarnika). Ciasteczka muszą zrobić się złotobrązowe – takie są najsmaczniejsze.

 

 

Smacznego!