Kiedy dni stają się dłuższe, stosy świeżych warzyw piętrzą się na straganach pobliskich bazarów, a my myślimy tylko o tym, żeby po przyjściu z pracy wsiąść na rower – nikomu nie przychodzi do głowy długie stanie nad garnkami. Przyrządźcie więc prosty i smaczny makaron z młodą cukinią i marchewką oraz prażonymi pestkami dyni. Choć nie jest to danie Gordona Ramseya – idealnie wpisuje się w myśl jego zasady, że gotowanie w domu musi być proste, szybkie i pyszne.

 

(przepis własny)


Składniki (na 2 osoby):
– makaron świderki – porcja dla dwóch osób,
– 3 średnie marchewki,
– 1 młoda średniej wielkości cukinia,
– kilka łyżek oliwy i łyżka masła do podsmażenia warzyw,
– sól i pieprz,
– odrobina cukru,
– spora garść prażonych pestek słonecznika.

Przygotowanie:
Pestki słonecznika podpraż na suchej patelni. Cukinię i marchewkę pokrój w długie, cienkie wstążki. Ważne jest takie obranie warzyw obieraczką, gdyż wtedy szybciej się podsmażą i przede wszystkim będą wyglądać bardziej efektownie.
Podsmaż paski cukinii i marchewki na oliwie i maśle – mieszając delikatnie jakieś 15-20 minut na małym ogniu. Posól, popieprz i dodaj szczyptę cukru. Dodaj ugotowany al-dente w osolonej wodzie, odcedzony makaron i wymieszaj z warzywami. Wierzch posyp prażonymi pestkami słonecznika.
W wersji dla łasuchów i nie dbających o linię można dodać pół kubeczka słodkiej śmietany i wymieszać całość przed podaniem (opcjonalnie).

 

Smacznego!