Gulasz na ciemnym piwie to idealne danie na jesienny wieczór, a najlepsze jest to, że jest to danie jednogarnkowe. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do garnka i nieco uzbroić się w cierpliwość, bo wszystko musi się dusić około 1,40-2 godzin.. Ciemne piwo idealnie pasuje do kminku, słodka marchewka równoważy smaki, a długo duszone mięso rozpływa się w ustach. Można podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Jak kto woli 🙂
 
Składniki:
– 1,2 kg łopatki wieprzowej,
– 2 cebule,
– 1 średnia marchewka,
– 1 średnia pietruszka,
– kilka łyżek oleju rzepakowego,
– liść laurowy,
– szklanka bulionu,
– 1,5 szklanki ciemnego piwa,
– 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
– 2 łyżeczki nasion kminku,
– sól i pieprz,
– szczypta cukru,
– pół kubka śmietany (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Przyszykuj duże naczynie żaroodporne. Mięso pokrój w kostkę około 2 cm. Posól i opieprz. W naczyniu rozgrzej oliwę i smaż mięso na średnim ogniu przez chwilę z każdej strony. Wyłóż na osobny talerz. Dolej kilka łyżek oleju i podduś chwilę cebulę pokrojoną w średnie piórka. Dołóż z powrotem mięso. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Do mięsa i cebuli dodaj pokrojoną w dużą kostkę marchewkę i pietruszkę. Dodaj bulion, piwo i liść laurowy. Włóż pod przykrywką do piekarnika i zostaw na godzinę. Po godzinie wyłóż z piekarnika, zdejmij pokrywkę, dodaj koncentrat pomidorowy i kminek. Włóż do piekarnika bez pokrywki na kolejną godzinę. Po tym czasie (jeśli sosu będzie dużo), wyłóż wszystkie składniki gulaszu, do osobnego naczynia, a sos odparuj na sporym gazie przez mniej więcej 20 minut. Połącz ponownie sos z resztą składników. Dopraw jeśli potrzeba solą i odrobiną cukru.
Gulasz najlepszy na drugi, albo na trzeci dzień!
Smacznego!