Z ręką na sercu uroczyście oświadczam, że jest to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych ciast jakie jadłam.
Przepis Billa Grangera.
W książce nazwane jest jabłecznikiem, ale trzeba przyznać że daleko mu do polskiego tradycyjnego jabłecznika z warstwą kruchego spodu i dużą ilością jabłkowej masy. Ale czy to wada? W przypadku tego ciasta to raczej zaleta. To ciasto to raczej bardzo udana szarlotkowa wariacja.
Ciasto jest niezwykle aromatyczne i wilgotne. Gdyby można było przekazać ten zapach oszalelibyście z zachwytu.
Poza tym jest tak jak lubię. Ciasto z jednej miski. Mieszasz składniki, wkrawasz jabłka i gotowe. Masę przekładasz do formy i pieczesz. Soczyste i słodkie jabłka, chrupiące orzechy i płatki migdałowe, zapach przypraw i cynamonu, maślana, lekko przypieczona skorupka.
Czujecie to? Wiecie o czym mówię?
(Przepis z książki Nakarm mnie Billa Grangera – z niewielkimi modyfikacjami)
Składniki:
– 75 g rodzynek,
– 3 jabłka,
– 250 g mąki pszennej,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika,
– szczypta soli,
– 150 g miałkiego brązowego cukru,
– 60 g cukru pudru,
– 250 g miękkiego masła,
– 3 średnie jajka,
– opakowanie cukru waniliowego,
– 80 g posiekanych włoskich orzechów,
– garść płatków migdałowych,
– 1 łyżeczka startego korzenia imbiru.
(Moje modyfikacje:zamiast mielonego ziela angielskiego, cynamonu, gałki muszkatołowej oraz goździków użyłam 1,5 łyżeczki przyprawy do pierników/ zmniejszyłam ilość cukru brązowego do 150 g – w oryginale jest 180 g – co jest ilością dość sporą – ciasto jest i tak wystarczająco słodkie/ dodałam również garść płatków migdałowych).
Przygotowanie:
Rodzynki zalać gorącą herbatą-odstawić na 10 minut – po tym czasie dobrze odsączyć.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Posiekać orzechy. Zetrzeć imbir. Rodzynki obsypać mąką.
Formę kominkową wysmarować masłem i podsypać mąką. Nadmiar usunąć.
Mąkę z proszkiem, solą oraz przyprawą do piernika przesiać do dużej miski.
Dodać miękkie masło, jajka oraz cukier (brązowy, puder i waniliowy). Wymieszać wszystko dokładnie przez chwilę mikserem.
Dodać do masy orzechy, obtoczone w mące rodzynki, starty imbir, płatki migdałowe oraz pokrojone w kosteczkę jabłka.
Wymieszać dokładnie i wyłożyć do formy.
Piec przez godzinę i 10 minut lub do suchego patyczka.
Zostawić w formie po upieczeniu przez 20 minut.
Po tym czasie wyjąć.
(Piekłam w formie kominkowej, ale można użyć okrągłej formy 26 cm).

 

 

Smacznego!