Święta minęły. Upłynęły pod znakiem jedzenia, picia, biesiadowania, leniuchowania i oglądania filmów. Filmów w ilościach nieskończonych. Nadrabialiśmy zaległości urządzając sobie seanse przetykane krótkimi drzemkami. Kanapa okazała się meblem równie ważnym jak stół.

Dziś przepis na fantastyczne, proste, domowe lody – bez potrzeby użycia maszynki do lodów. Lody na zasadzie mieszasz i mrozisz.
Inspirację zaczerpnęłam ze strony:
http://www.keepitsweetdesserts.com/no-churn-cookie-butter-ice-cream/

Składniki:
– 8 sporych łyżek kremu ciasteczkowego speculoos (gotowego lub z tego przepisu),
– 800 ml kremowej śmietany 30%,
– 500 ml słodzonego skondensowanego mleka.

Przygotowanie:
Krem ciasteczkowy mieszamy dokładnie w misce ze słodzonym skondensowanym mlekiem. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę (nie na sztywno, musi być lekko ubita). Śmietanę łączymy chwilę mikserem z masą mleczno-ciasteczkową. Przekładamy do pojemnika z wieczkiem i wkładamy do zamrażalnika. To tyle 🙂
Lody są pyszne, kremowe i słodkie. Bardzo polecam 🙂
Może użyjecie chałwy zamiast kremu speculoos uprzednio dobrze ją rozdrabniając? 
To też dobry pomysł.

 

 

Do tego kawa z kardamonem 🙂 podana z zagubionym na fartuchu „c”.

 

Smacznego!