Zielony sos frankfurcki tzw. Frankfurter Grüne Sauce podaje się w Niemczech na Wielkanoc do zimnych mięs, jaj, wędlin, ziemniaków i szparagów. Sos ten był ponoć ulubionym dodatkiem Johanna Wolfganga Goethego. W swoim składzie zawiera 7 ziół, czyli: ogórecznik lekarski, trybulę ogrodową, rzeżuchę, pietruszkę, szczaw, szczypiorek i anyż, które oczywiście można kupić w Niemczech jako gotową mieszankę. W Niemczech podaje się go jednak również poza Wielkanocą i osobiście uważam że jest to bardzo dobry pomysł.
Dodanie innych ziół sprawia, że sos trudno jest już nazwać frankfurckim, ale inspirując się nim i dodając inne zioła można dojść do równie smacznego efektu. Trudno podać idealne proporcje. Podaję te które mniej więcej odpowiadają mi najbardziej. Wy możecie zrobić swoją własną wersję. Pewnie w każdym domu będzie on smakował nieco inaczej.
Składniki sosu:
– 3 łyżki majonezu,
– 3 łyżki gęstej śmietany,
– 3 łyżki jogurtu,
– 5 jajek ugotowanych na twardo,
– 3 łyżki oleju,
– 1 łyżeczka musztardy,
– 1 łyżeczka octu winnego jabłkowego,
– sól, pieprz i cukier do smaku,
drobno posiekane:
– natka pietruszki,
– szczypiorek,
– koperek,
– rzeżucha.