Idealnie ugotowane jajka na miękko, to coś, bez czego nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu. Kiedy na stole w niedzielne śniadanie, pojawia się miska ze złocistymi jajkami i ich lśniącymi skorupkami od gotującej się wody z łupinami cebuli, to wiem że na pewno są już święta. I chociaż wymyślamy ciągle to nowe wariacje na temat tradycyjnych potraw, to chyba w święta wielkanocne najbardziej smakują nam właśnie jajka i najlepsza wielkanocna szynka. Lubimy też jajka po szkocku. W zeszłym roku odkryliśmy ten idealny do jajek i szynki zielony sos, na bazie świeżych ziół, którego i w tym roku na pewno u nas nie zabraknie. Był absolutnym hitem i musieliśmy dorabiać go dwukrotnie, bo miał u nas wyjątkowe wzięcie.

Zielony sos frankfurcki tzw. Frankfurter Grüne Sauce podaje się w Niemczech na Wielkanoc do zimnych mięs, jaj, wędlin, ziemniaków i szparagów. Sos ten był ponoć ulubionym dodatkiem Johanna Wolfganga Goethego. W swoim składzie zawiera 7 ziół, czyli: ogórecznik lekarski, trybulę ogrodową, rzeżuchę, pietruszkę, szczaw, szczypiorek i anyż, które oczywiście można kupić w Niemczech jako gotową mieszankę. W Niemczech podaje się go jednak również poza Wielkanocą i osobiście uważam że jest to bardzo dobry pomysł.
Dodanie innych ziół sprawia, że sos trudno jest już nazwać frankfurckim, ale inspirując się nim i dodając inne zioła można dojść do równie smacznego efektu. Trudno podać idealne proporcje. Podaję te które mniej więcej odpowiadają mi najbardziej. Wy możecie zrobić swoją własną wersję. Pewnie w każdym domu będzie on smakował nieco inaczej.

Składniki sosu:

– 3 łyżki majonezu,
– 3 łyżki gęstej śmietany,
– 3 łyżki jogurtu,
– 5 jajek ugotowanych na twardo,
– 3 łyżki oleju,
– 1 łyżeczka musztardy,
– 1 łyżeczka octu winnego jabłkowego,
– sól, pieprz i cukier do smaku,
drobno posiekane:
– natka pietruszki,
– szczypiorek,
– koperek,
– rzeżucha.

Zioła drobno posiekać, żółtak jaj rozetrzeć, białka jaj drobno posiekać. Majonez, śmietanę i jogurt wlać do miski, dodać pokrojone zioła, roztarte żółtka jaj i posiekane białka. Wszystkie składniki dokładnie rozmieszać. Dodać olej, musztardę, ocet winny, doprawić do smaku odrobiną soli, cukru i pieprzu. Wymieszać. Przełożyć do słoiczka z zakrętką. Można przechowywać w lodówce przez parę dni.

 

Smacznego!