Grillowanego camemberta można podać z dowolnymi owocami. Ja uwielbiam sery z dodatkiem słodkich dodatków. W tym przypadku wykorzystałam słodkie morele.

Aby zgrillować camemberta należy położyć go bezpośrednio na kratce już nie tak bardzo rozgrzanego grilla. Należy grillować około 3-5 minut w zależności od stopnia temperatury. Przełożenie go na drugą stronę nie powinno wam sprawić kłopotu (jedna strona będzie jeszcze lekko twarda), natomiast ściągając go z grilla powinniście użyć szerokiej łopatki.
Grillowany camembert na sałacie z morelami.
Składniki na jedną porcję:
– 1 okrągły naturalny camembert,
– 2 słodkie, dojrzałe morele, pokrojone w ósemki,
– garść dowolnej sałaty, o twardych liściach, porwanej na mniejsze kawałki,
– listki świeżego tymianku,
sos:
– kilka łyżek oliwy,
– płaska łyżeczka płynnego miodu,
– łyżeczka soku z cytryny lub octu balsamicznego.
Przygotowanie:
Sałatę, wymieszać razem z połówkami moreli i wymieszanymi składnikami sosu. Na tym położyć grillowanego camemberta. Posypać listkami tymianku i podawać od razu. Można posypać płatkami migdałów.

Grillowany camembert z podsmażanymi w brązowym cukrze morelami.
Składniki na jedną porcję:
– 1 okrągły naturalny camembert,
– 2 słodkie, dojrzałe morele, pokrojone w ósemki,
– 2 łyżeczki brązowego cukru,
– listki świeżego tymianku,
Przygotowanie:
Pokrojone morele włożyć do rondelka razem z cukrem. Dusić przez chwilę aby zmiękły, ale się nie rozpadły (można dodać łyżkę lub dwie wody). Pod koniec dodać listki tymianku. Podawać na ciepło lub na zimno razem z grillowanym camembertem.

 

 

 

Smacznego!