Już jest! 
Dziś ruszyła 9-ta edycja święta poznańskich restauracji, czyli Culinary Fest
Festiwal będzie trwał od 10 do 16 sierpnia.
W tej edycji tematem przewodnim jest hasło: 
Oszukać Podniebienie, 
co oczywiście narzuca charakter menu danej edycji.

Przypominam, że ideą Culinary Fest jest wymiana doświadczeń oraz odkrywanie nowych smaków i lokali na miejskiej mapie. A muszę przyznać, że jest w czym wybierać. W tej edycji do udziału przystąpiło, aż 39 zacnych lokali, w tym wiele z listy moich ulubionych, ale też całkiem sporo nowych, które mam nadzieję pozwolą na bardzo pozytywne doznania kulinarne.
Do udziału w festiwalu zachęcają niskie, specjalnie na tę okazje ujednolicone ceny. Mniejsze niż zazwyczaj porcje degustacyjne, pozwolą jednak poznać każdą kuchnię od jak najlepszej strony.
W związku z trwającym festiwalem kinowym Transatlantyk można śmiało zrobić sobie wakacyjną rundę po mieście z ulubionymi filmami i ulubionymi restauracjami. Uczta dla ducha i uczta dla podniebienia. Czy może być coś lepszego? Jeśli chcecie wiedzieć czym jest Zielona Mila, spróbować puree z palonego kalafiora, dowiedzieć się czym jest carbonade flamande, posmakować lodów z chrzanu i tatara z arbuza niezwłocznie ruszajcie w miasto! 

Kulinarne menu można znaleźć pod adresem:
culinaryfest.pl/menu
Przystawka – 5 zł
Danie główne – 12 zł
Zestaw – 15 zł
Najważniejsze jest to, że festiwalowe menu podlega ocenie degustatorów i któremuś spośród 39 lokali zostanie przyznana nagroda publiczności! W ubiegłej edycji głosami publiczności zwyciężyła restauracja Fiesta Del Vino.
Jak dowiedzieliśmy się podczas sobotniej konferencji prasowej podczas której przekazano nam najważniejsze informacje na temat festiwalu, zrezygnowano w tej edycji z rezerwacji stolika przez internet. Było to nieco uciążliwe, kiedy chcąc skorzystać z oferty poszczególnych restauracji chcieliśmy przenieść się płynnie z jednego miejsca w drugie. Uważam, że rezygnacja z elektronicznej rezerwacji to duży plus.
A dla wszystkich piwoszy ważna informacja – każdy lokal będzie miał w specjalnej festiwalowej ofercie piwa z browaru Doctor Brew. Wierzcie mi, próbowałam i nie możecie nie skorzystać. Są doskonałe. 

Mieliśmy okazję spróbować specjalnie przygotowanego na tą okazję wyśmienitego tortu z pracowni Papillon.

Konferencja prasowa miała miejsce w restauracji Wieniawskiego5, która poza przepięknym wnętrzem kusi i oczarowuje niezwykle smacznym jedzeniem (i również bierze udział w festiwalu!) .Osobiście bardzo lubię takie miejsca. Przestronne, klimatyczne wnętrza urządzone zgodnie z obowiązującymi teraz trendami, jednak niezaprzeczalnie z własną duszą. 

 Smacznego!