Zacznę może od tego, że uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekane rzeczy z dodatkiem sera lub śmietany. Zapiekany chrupiący ser lub smakowity sos w czym będzie można wszytko podusić widelcem to jest to. Nie ukrywam że najbardziej lubię tradycyjną paprykę z mięsem mielonym zapiekaną w sosie na bazie koncentratu pomidorowego, bulionu i śmietany.
Nie da się jednak wszystkiego zapiekać w śmietanie i chcąc myśleć o tym że wszystkie dodatkowe kalorie idą w boczki, można zapiec też paprykę w wersji wege i zdecydowanie bardziej fit.

Oczywiście pierwsze pytanie jakie padło gdy podałam ta paprykę to: G d z i e  j e s t  s o s?

Sosu nie było, papryka wyszła bardzo smaczna, ale gdyby ktoś się uparł może zapiekać papryki z sosem śmietanowo-pomidorowym.

Składniki:
– 5-6 różnokolorowych papryk,
– 3/4 szklanki suchego ryżu,
– średnia cukinia,
– 2-3 cebule,
– szklanka pomidorów pellati,
– 3 łyżki majeranku,
– 2 ząbki czosnku,
– płaska łyżeczka słodkiej papryki,
– sól, cukier i pieprz,
– 200 g fety,
– liście świeżej bazylii,
– olej.

Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przelać zimną wodą i odłożyć do większej miski.
Z papryk odkroić czapki i wydrążyć. Posolić ich wnętrze i włożyć do naczynia do zapiekania.
Cebule drobno posiekać w kostkę i zeszklić na lekko złoto na patelni z olejem.
Przełożyć do ryżu.
Na tej samej patelni podsmażyć na oleju pokrojoną w cienkie półplasterki cukinię.
Do cukinii pod koniec smażenia dodać pomidory. Posolić, popieprzyć i dodać łyżeczkę cukru.
Przełożyć do ryżu.
Do masy dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majeranek oraz paprykę. Masę dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Połowę fety pokruszyć. Dodać do farszu i lekko wymieszać.
Na dno każdej papryki nałożyć do połowy farszu.
W połowie dorzucić jeszcze kawałeczki fety (połowa z pozostałej połowy) – zostawiając jej trochę do późniejszego podania.
Dopełnić papryki do końca farszem. Nałożyć czapeczki.
Na dno naczynia wlać pół szklanki wody (lub opcjonalnie rosołu, lub sosu śmietanowo- pomidorowego, mieszając w tym celu szklankę śmietany ze szklanka bulionu i 2 czubatymi łyżkami koncentratu pomidorowego doprawiając to solą i cukrem).

Włożyć papryki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 40-45 minut.
Papryczki muszą być miękkie.

Podawać z pokruszoną pozostałą fetą i posiekanymi listkami bazylii.

Smacznego!