Chlebek bananowy Sophie Dahl
Jeden wieczór. Jedna rozmowa, która pokrzepia bardziej, niż niejedna składana obietnica i deklaracja. Jedna odpowiedź i zapewnienie, że ktoś…
Jeden wieczór. Jedna rozmowa, która pokrzepia bardziej, niż niejedna składana obietnica i deklaracja. Jedna odpowiedź i zapewnienie, że ktoś…
Dąb i dynia/ Ignacy Krasicki Kiedy czas przyzwoity do dojźrzenia nastał, Pytała dynia dęba, jak też długo wzrastał? „Sto lat”.…
Tą zupę można przyrządzić tylko wtedy, kiedy mamy do dyspozycji najlepsze, najsłodsze, najbardziej dorodne, mięsiste, wczesno-jesienne pomidory, które…
Niedzielne śniadania są najlepsze. Trwają w nieskończoność, są inne niż zwykle i jesz to na co naprawdę masz ochotę. Z…
Nie jestem jakąś specjalną fanką fig. Ot smaczne i tyle. Chyba, że nie trafiłam na przepis lub połączenie smaków,…
(Przepis z: Kulinarne wyprawy, Jamiego Olivera) Kakavia (bo tak nazywa się z greckiego ta zupa) to właściwie taki trochę…
Gotowe ciasto francuskie ratowało mnie już z niejednej opresji. Choćby takiej, gdy odbieramy niespodziewany telefon z informacją, że „jesteśmy…
Bób to jedno z moich ulubionych strączkowych. Najbardziej lubię taki gotowany al-dente, podawany na gorąco z masłem i solą. Bób…
Skoro może być schab pieczony w coli, kurczak pieczony na puszce – to dlaczego nie może być karkówki pieczonej w…
Choć brownie to w zasadzie głównie czekolada, masło, jajka, cukier i trochę mąki – długo szukałam proporcji, które całkowicie…