Czy czasem macie ochotę zjeść coś naprawdę zdrowego? Ale nie mam na myśli szpinaku na wodzie z dodatkiem nasion chia, tylko coś zdrowego, pożywnego i smacznego jednocześnie?
Ja też jem od czasu do czasu pizzę. Na dowóz. Moją ulubioną z salami i pomidorowym sosem. Ostatnio zdecydowanie za często. Z braku czasu i niechęci do jakiejkolwiek dodatkowej aktywności, do której należy również opróżnienie zmywarki ratuję się (źle, źle, bardzo niedobrze!) pizzą na dowóz. I kiedy po złożeniu jednego z ostatnich zamówień zorientowaliśmy się, że nie mamy w portfelu pieniędzy, po gorączkowym przeszukaniu wszystkich kieszeni, dna torebki i szuflad, zebraliśmy w końcu właściwą kwotę, a ja przekazując dostawcy oderwane boki kartonów z informacją że 10-ta pizza gratis i odbierając nową poczułam, że tak dalej być nie może.

 

Od czasu tego godnego potępienia incydentu bardzo często przygotowuje moją absolutnie ulubioną kaszę pęczak. Dorzucam do niej – jak już jest ugotowana i odcedzona dowolne warzywa podsmażone i podduszone uprzednio osobno na patelni. Do takiej kaszy można wykorzystać dowolne warzywa. Bardzo lubię „okrasić” ją porcyjką podsmażonego na patelni boczku. Tym razem szybki przepis na pęczak z kurczakiem, bakłażanem i suszonymi pomidorami. Idealnie nadaje się do zabrania w pudełeczku do pracy na drugi dzień.
Składniki (na 4 porcje):

– szklanka suchego pęczaku,
– 1 mały bakłażan,
– kilka łyżek oliwy
– 6-8 sztuk suszonych pomidorów,
– pojedyncza pierś z kurczaka,
– sól i pieprz do smaku,
– spora garść świeżego szpinaku,
– opcjonalnie łyżeczka masła.

Przygotowanie:

Pęczak ugotować osobno do miękkości w osolonej wodzie przez około 20-25 minut. Odcedzić. Bakłażana pokroić w drobną kostkę (razem ze skórką). Dusić na patelni około 15 minut, najpierw na oliwie, później podlewając go wodą. (Bakłażan wchłonie każdą ilość oliwy z patelni, więc duszenie go w wodzie jest lepszym rozwiązaniem). Jak będzie miękki – lekko posolić. Kurczaka pokroić w mniejszą kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy. Posolić i popieprzyć. Suszone pomidory pokroić w cienkie paski. Na dużą patelnię włożyć wszystkie składniki łącznie z ugotowaną kaszą. Dodać umyte liście szpinaku. Chwilę poddusić, aby zmiękły. Opcjonalnie można dodać łyżkę masła, która „zaokrągli” smak dania i doprawić do smaku (jeśli potrzeba).

 

Smacznego!