To był weekend pełen niespodzianek.
Przepis pochodzi z książki Ciasta i torty, niemieckiego wydawnictwa MAK, tytuł oryginału Backen step-by-step.
Na ciasto drożdżowe:
– 20 g drożdży,
– 3 łyżeczki cukru,
– 45 ml mleka,
– 300 g mąki tortowej,
– 30 g masła,
– 2 szczypty soli,
– 1/2 łyżeczki startej skorki pomarańczowej,
– 3 żółtka,
– mąka do posypania stolnicy,
– tłuszcz do blachy.
Na nadzienie:
– 100 g mieszanych orzechów (użyłam 120 g orzechów włoskich),
– 2 łyżki miodu,
– pół łyżeczki cynamonu,
– pół łyżeczki kakao,
– ok. 7-8 łyżeczek wody (w przepisie jest tylko 5 )
– płatki migdałów do posypania.
Przygotowanie:
Drożdże pokruszyć, dodać łyżeczkę cukru, letnie mleko i ok. 2 łyżeczki mąki. Odstawić na ok. 10 minut w ciepłe miejsce. Masło roztopić i odstawić na chwilę do wystygnięcia. Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wlać drożdże. Do mąki z rozczynem dodać sól, pozostały cukier, skórkę z pomarańczy, 2 żółtka oraz roztopione masło. Zagnieść ciasto. Musi być gładkie i odchodzić od dna miski. Odstawić pod przykryciem na ok. pół godziny w ciepłe miejsce – tak aby podwoiło objętość (nastawiam w tym celu piekarnik na ok. 40 stopni i wkładam przy koniecznie uchylonych drzwiczkach!)
W międzyczasie przygotowuję nadzienie. Orzechy rozdrabniam w malakserze. Mieszam je z miodem, cynamonem, kakao i wodą na gładką masę.
Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.
Stolnicę posypuję mąką. ponownie wyrabiam ciasto, rozwałkowuję na cienki krążek (ok. 30 cm średnicy). Smaruję nadzieniem. Brzegów ciasta i środka nie smaruję. Posmarowane nadzieniem ciasto kroję jak tort na 12 trójkącików, a każdy trójkąt zwijam zaczynając od podstawy i formuję rogaliki.
Rogaliki układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smaruję rozkłóconym żółtkiem, posyuję płatkami migdałów.
Piekę 20-25 minut na złotobrązowy kolor.
Po upieczeniu lukruję.
Najlepiej smakują na ciepło!