Wszędzie dobrze, ale rabarbaru w Grecji nie jadłam 🙂 W związku z tym, że ostatnio stawiam na rzeczy „jaknajmniejpracochłonne” i korzystam z wszystkich dobrodziejstw naszego polskiego „ogródka” zrobiłam za podszeptem niejakiej Elżbiety torcik na zimno z musem rabarbarowym.

Składniki:
(na okrągłą blaszkę o wymiarach 26 cm)
na spód:
– 250 g kruchych ciastek maślanych rozdrobnionych w malakserze,
– 70 g rozpuszczonego i ostudzonego masła.
na masę:
– 300 ml kremowej śmietany,
– 250 g sera mascarpone,
– 5 sporych łyżek cukru pudru,
– otarta skórka z połowy pomarańczy (opcjonalnie),
– płaska łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości bardzo gorącej wody.
na mus:
– 4 duże łodygi rabarbaru umyte i pokrojone w drobną kostkę,
– 4 łyżki drobnego cukru trzcinowego.

Przygotowanie:

Rabarbar pokrojony w drobną kostkę duś z dodatkiem cukru przez około 10-15 minut. Wystudź.
Pokruszone ciastka wymieszaj z masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wyłóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia i dociśnij. Włóż do lodówki.
Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj mascarpone i cukier puder. Wymieszaj chwilę mikserem do połączenia się składników. Dodaj rozpuszczoną żelatynę i wymieszaj ponownie. Na spód wyłóż masę śmietanową. Na masie rozłóż mus z rabarbaru. Po nocy w lodówce gotowe do jedzenia.

 

Smacznego!